Ranken House

Location: Beadnell, Northumberland
Client: Private client
Status: Design prepared 2012

Project Description:
IDPartnership were approached by a private client to look at the potential for a new dwelling on the coastal strip in Beadnell. The presumption against development requires the construction of an exceptional case, and IDPartnership’s design solution provides this by utilising the principles of ‘earth shelter’ design. This utilises the topography of the site in such a way as to reduce the visual impact on this protected coastline. The design solution incorporates mitigation to acknowledge site constraints, which include; ecology, archaeology, and rising sea levels. Solutions have been identified that support the principle of development on this particular site.

This is a highly sustainable project that strives to be carbon-neutral by utilising off-site manufacture to minimise on site disturbance of sensitive ecology, fauna and flora, and also minimising the impact on existing residents. The ‘earth shelter’ dwelling would include a south-facing living space and protected courtyard to provide shelter from the wind and other extreme elements expected on this exposed site, whilst still having the potential to take advantage of this spectacular setting.